Jag får panik!

Det här med bilstolar hörni! Jag får ärligt talat panik över ämnet, och det är för alla tar det på så olika stort allvar. Alla föräldrar gör som dom vill, så länge barnet inte tar skada givetvis, men i denna fråga så är det ju något som kan sluta riktigt allvarligt om det vill sig illa, och därför värt att ta upp igen!

Alla vet ju att babyskydd är från nyfödd och uppåt men att så snart man kan bör byta till stol nummer två, alltså bakåtvänt så snart man kan. Barnet ska kunna sitta utan stöd och ska så klart sitta lämpligt i 2an för att kunna byta. Vad många inte vet är att bältet ska gå rätt bak över axeln alternativt strax under, och absolut inte snett över axeln! Barnet sitter med andra ord inte säkert annars. En annan grej man allt för ofta ser är barn med mycket kläder i stolarna, oavsett stol. I en bil ska bältet vara så nära kroppen det går, tex så knäpper jag alltid upp tjejernas fleecetröjor etc i bilen för att bältet ska ligga mot axeln, över bröstet och magen samt över låren så tight det går. Även vi vuxna ska ta av oss alternativt knäppa upp tjockare kläder av den enkla anledningen att bältet annars inte hjälper på rätt sätt vid en kollision.

En annan sak är hur vi spänner bältet. När bältet är knäppt drar vi alltså i remmarna över magen för att dra åt över låren, och sedan i själva remmen för att dra åt bältet. Vad många heller inte vet är att du inte kan spänna för hårt, men för löst kan du absolut spänna och då är det en risk att barnet skadar sig vid en eventuell kollision. Med andra ord, ta av barnen så mycket kläder det går i det de kallare månaderna spänn bältet ordentligt! Axelremmarna ska alltid ligga mot halsen.

I babyskyddet hade jag miniåkpåsar gjorda för babyskydd eftersom jag då kunde klä tjejerna i lättare kläder men ha en extra filt i vid behov, och på så sätt satt dom riktigt säkra vid bilåkandet. När vi sedan bytte till stol nummer två så har det alltid under de kallare månaderna funnits varsin filt i bilen till tjejerna, och likaså där så sitter dom alltså så säkert det går!

Många byter ofta till framåtvänt alldeles för tidigt och även om NTF rekommenderar bakåtvänt till 4 års ålder så är det oerhört många som vänder både innan det och runt den åldern. Detta är dock enbart en rekommendation, för barn åker säkrast bakåtvänt till dess att dom fyllt 7 år. Detta är då barnets skelett inte är tillräckligt starkt och huvudet fortfarande är stort i förhållande till kroppen. Vid en kollision skulle det innebära att all kraft läggs på barnets nacke och riskerar att barnet bryter nacken. Bakåtvänt hamnar ingen kraft på nacken!

”Mitt barn KAN inte åka bakåtvänt längre”, ”dom ville ha en framåtvända för dom såg andra åka så” etc etc, och tro mig, jag förstår argumenten. Saga har haft oerhört jobbigt med bilåkandet då hon hatar att sitta fastspända och har skrikit sig blå över att bältet sitter för hårt, det är för vart etc, men återigen så kan bältet inte sitta för hårt. Man får istället försöka lösa det på bästa sätt, och nu vid 4 års ålder har det blivit bättre för Saga. Jag tror de flesta läste om 5-åringen som gick bort då en familj frontalkrockat med en rattfyllerist nyligen. I bilen färdades en ettåring, en femåring och pappan, och både ettåringen och pappan klarade sig medan femåringen inte gjorde det. En ettåring sitter alltid bakåtvänt medan man kan gissa att femåringen satt framåtvänt vilket i sin tur kunde vara anledningen till att hon inte klarade sig, och det kommer alltid vara en gissning från min sida men jag kommer inte vända mina tjejer framåt förrän dom är minst 7 år. Jag hade aldrig kunnat leva med tanken på ”what if”. Så välj en bakåtvänd stol med hög maxvikt så slipper du byta en extra gång innan det är dags att vända framåt!❤️

Loading Likes...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *