Bryr man sig inte mer?

Okej, på riktigt nu! Det här är ett ämne som kanske berör en del, och så på ett negativt sätt för jag vet att många tar åt sig, men det är så oerhört viktigt så snälla läs!

Det handlar om barnens säkerhet i trafiken. Att barnen i bilstol nummer två ska åka bakåtvänt och helst upp till 5 års ålder är väl ingen nyhet, right? Det har ju med barnens kropp att göra, att dom inte tillräckligt utvecklade innan det. Visste du att barnen även ska kunna sitta ordentligt och ha huvudet lutande bakåt för att klara av att sitta framåtvänt? Vet du varför?

Det är ju för att det blir en extremt kraftig smäll vid en eventuell krock och all kraft hamnar på nacken. Så, bakåtvänt så länge som möjligt men helt upp till 5 års ålder, och tills dom kan ha huvudet bakåtlutat i bilen.

Nästa grej då, bältet. Bältet ska ligga intill kroppen, så nära som möjligt. Det innebär att man inte ska ha jacka i bilen tex, och tjocka tröjor ska vara uppknäppta. Sitter inte bältet åt ordentligt så kommer barnet ta enorm skada vid en eventuell olycka och i värsta fall flyga ur bilstolen!

Att jag väljer att ta upp detta är för att jag ser folk jämt och ständigt (framförallt i sociala medier) som har bältet för löst spänt, barnen framåtvända fast dom bara är runt 3 år, sitter med tjocka kläder i bilstolarna etc och jag får panik! Jag skulle aldrig gå emot de rekommendationer som finns i trafiken, för även om jag vet att jag kör bra, så vet jag också att det finns alltför många som inte kan köra ordentligt i trafiken! Det kan komma upp ett vilt djur på vägen helt plötsligt eller så krockar man med en annan bilist, och då vill man väl ändå att barnen åker säkert?!

Jag startar alltid bilen innan tjejerna hoppar in. Tar av ena barnet jackan och knäpper upp fleecetröjan tex, spänner fast och lägger på filt, sen gör jag samma ska med nästa barn. Det tar inte alls lång tid och bilen blir varm snabbt samt att dom har filt så det är inga problem alls!

Man ska absolut inte lägga sig i andras sätt att leva, men, jag säger alltid att det är det som gäller så länge barnen inte tar skada av det, och detta är något som skulle kunna innebära enorm skada! Jag hade aldrig förlåtit mig själv om det skulle hända något för att jag inte vart tillräckligt noga, och det spelar ingen roll om barnen bara skriker, för även om det underlättar för mig (exempelvis) att då vända barnen så går deras säkerhet alltid först!

Här kan ni kika på en video som visar hur det kan se ut!

Loading Likes...

8 reaktioner på ”Bryr man sig inte mer?

  1. Otroligt viktigt ämne som du tar upp! Nu har jag inga egna barn men har sett flertalet gånger hur föräldrar inte verkar bry sig om att spänna fast sina barn i baksättet.. Eller att de är vända pt fel håll när de sitter i babybilstol mm Allt handlar om barnets säkerhet..

  2. Mina barn mådde sjukt illa när de åkte baklänges i bilen, först när vi vände på dem så de satt framåt istället kunde vi åka längre än 5 minuter utan att de spydde och gallskrek hysteriskt. Inga mediciner hjälpte utan de mådde illa ändå och behövde verkligen kunna se framåt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *