4-6 månader,  Blandat,  Flickorna,  Leva & Bo,  Mammarollen,  S&S,  Uppfostran,  Vardag

Bandet mellan tvillingar

 

Bandet tvillingar emellan tror jag ingen kan förstå om man inte själv är tvilling. Man pratar ofta om hur man ska uppfostra tvillingar (och trillingar), ska man klä dom likadant? Ska man separera dom i skolan? Ska man berömma båda samtidigt fast bara ena gjorde saken som beröms? Ja, frågorna är många.

Jag har valt att inte klä tjejerna likadant jämt. Självklart har dom ibland lika kläder men absokut inte varje dag. Istället kan dom ha liknande eller att det är olika färger eller mönster på. Jag minns själv när jag och syrran var små att morfar alltid köpte likadana kläder åt oss, och jag hatade det! Vi såg alltid likadana ut. Därför har jag valt som jag gjort vad gäller tjejerna. Vill dom ha likadana kläder när dom blir äldre får dom givetvis det, men då har dom valt det själva!

En annan vanligt förekommande fråga till flerlingsföräldrar är “Kommer dom separeras i skolan?”. Jag svarar alltid nej, om dom nu inte själva vill det. Här finns så många olika teorier om vad som är bäst för barnen, att separera dom så dom får skaffa egna kompisar, prestera bättre i skolan osv osv osv och jag kan väl förstå om vissa tvåäggs funkar bättre i varsin klass till exempel, eftersom det kanske passar dom bäst. Till exempel tjej och kille där det ofta syskonbråkas. Men studier har gjorts där det visar att tvillingar oftast presterar bättre om dom är tillsammans!

Igår var vi på H&M och handlade lite snabbt och tjejen i kassan säger direkt “åh tvillingar!”, varpå vi kommer in på att också är tvilling! Hon berättade att hon var tvåäggstvilling och hade en syster som var blond medans hon själv var brunett, alltså som dag och natt! Men hon berättade även att dom haft så roligt tillsammans och bekräftade även det där bandet man som tvilling känner, och sa att hon bara kunde tänka hur det är mellan enäggs! Vi kom även in på det där med att separera och hon berättade att hennes föräldrar särade på dom i förskolan för att dom skulle kunna skaffa egna kompis och bli egna individer, men till slut fick dom sättas i samma klass för dom inte mådde bra utan varann! Och prestationerna från barnen blev inte bra alls!

Det visar verkligen hur tighta tvillingar är! Hon sa även att dom hade både egna och gemensamma kompisar som små (och nu) och att syrran var den där bästa kompisen man inte kunde skicka hem om det blev bråk!

Jag tror inte alls på att dom skulle prestera bättre eller lyckas bättre för att dom är skilda. Jag uppfostrar mina tjejer till två individer som väljer sina egna val i framtiden, vill ena bli veterinär medans andra vill bli snickare så ska dom givetvis bli det! Detta tror jag är extra viktigt med enäggs. Givetvis behandlas dom inte olika, men jag tror ni förstår hur jag tänker.

En annan sak som ofta förekommer är att fler än man tror tycker man ska berömma barnen samtidigt, trots att det kanske bara var ena barnet som gjorde det som ska berömmas. Exempel här är när tjejerna fick sitt 5-månadersvaccin. Fia hade precis tagit sprutan och hade tröstats och sedan satts i vagnen där en sköterska pratade med henne och underhöll eftersom det nu var Sagas tur. Jag sa flera gånger att hon var så duktig och sista gången, innan Sagas tur, svarade BVC-sköterskan “det är dom båda två”, och jag blev så chockad! Självklart är båda duktiga, men i detta fall berömde jag Sofia som hade tagit sprutan, och då berömmer jag ju inte Saga samtidigt som inte fått sin! Däremot var Saga duktig som satt så duktigt i vagnen när Fia vägdes, mättes och tog vaccinet, men det berömde jag ju henne för då, och inte Fia.

Man uppfostrar givetvis sina barn som man tycker är bäst själv, men dom måste ändå få vara två individer, och återigen speciellt enäggs som faktiskt bara skulle vart en från början! Ni med tvillingar, hur tänker ni?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *